Главният изпълнителен директор на интернет компания Yandex е изправен пред наказателно

...
Главният изпълнителен директор на интернет компания Yandex е изправен пред наказателно
Коментари Харесай

Шефът на руския Yandex е изправен пред съд за ЛГБТ пропаганда

Главният изпълнителен шеф на интернет компания Yandex е изправен пред наказателно гонене в съветски съд за хипотетични закононарушения по по този начин наречения закон на страната за " ЛГБТ агитация ", се споделя в известие на уеб страницата на съда, представено от " Ройтерс ".

Ходът за наказателно гонене на Артем Савиновски, за който не беше посочена дата за чуване, идва ден откакто различен съд наложи глоба от 1 милион рубли (11 048 долара) срещу онлайн база данни с филми, благосъстоятелност на Yandex, според същия закон.

Yandex сподели на " Ройтерс ", че ще апелира всяко решение на съда против неговия основен изпълнителен шеф.

Уебсайтът на съда не дава съответни подробности за това за какви хипотетични закононарушения е преследван Савиновски, като се изключи че са свързани с " ЛГБТ агитация ". Случаят е по-скоро административен, в сравнение с углавен, т.е. отнася се за нарушавания на закона, които не предизвикват обилни вреди или социална заплаха.

Русия ускорява натиска върху правата на ЛГБТ, които президентът Владимир Путин се опита да показа като доказателство за честен крах в западните страни, от който Русия би трябвало да бъде предпазена.

Миналия декември Путин подписа закон, разширяващ ограниченията върху популяризирането на това, което той назовава " ЛГБТ агитация ", дейно забранявайки всяко обществено изложение на държанието или метода на живот на лесбийки, гейове, бисексуални или транссексуални хора в Русия.

Миналия месец долната камара на Народното събрание, Държавната дума, даде първичната си поддръжка за законодателство, което ще забрани интервенцията за промяна на пола за транссексуални хора.

Глобата против филмовата база данни Kinopoisk на Yandex беше за това, че не е сложил етикет 18+ на седем кино лентата на уеб страницата, в това число английската сантиментална комедия " Дневникът на Бриджит Джоунс ", английската черна комедия " Алчност " и италианската комедия " Перфектни непознати ".

Кинопоиск твърди в своя отбрана, че филмите могат да се гледат единствено посредством абонамент, който е наличен единствено за фенове над 18 години, само че съдът отхвърли аргумента, оповестява самостоятелният вестник Новая газета.

Водещата съветска софтуерна компания Yandex, се бори да балансира вътрешния напън с ползите на своите западни вложители, откогато Москва нахлу в Украйна предишния февруари.

Миналия месец съд санкции компанията с 2 милиона рубли (24 242 долара) за нееднократен отвод да даде на съветските служби за сигурност информация за своите консуматори.

Регистрираната в Холандия холдингова компания на Yandex, " Yandex NV ", работи върху корпоративно преструктуриране, което ще я накара да отдели главните си генериращи доходи бизнеси в Русия и да развие четири по-нови звена, настрана, в чужбина.

Савиновски стана основен изпълнителен шеф предишния април, откакто предходният изпълнителен шеф на Yandex, Елена Бунина, се отдръпна малко след нахлуването на Русия в Украйна. Той се причисли към компанията през 2008 година, а преди този момент оглавяваше медийния ѝ отдел, ръководейки Kinopoisk и други услуги, съгласно Комерсант.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР